arrow_drop_up arrow_drop_down
14 september 2015 

Baan zoeken? Checklist voor sollicitanten

Alhoewel na een aantal jaren van krapte op de arbeidsmarkt in veel branches een baan zoeken iets makkelijker is, blijft het nog steeds een uitdaging om nu juist die baan te krijgen waar jij je zinnen op hebt gezet.

Want in veel gevallen geldt: hoe mooier de baan, hoe meer kandidaten! Bekijk dit blogbericht en ontdek stap-voor-stap hoe snel een baan zoeken tot de mogelijkheden behoort.

1. Waar kun je die leuke baan zoeken?

Daar begint het mee. Soms vergt dat een lastige en langdurige zoektocht … want, welke baan is nu precies de baan die jij zoekt? En terwijl jij aan het zoeken bent krijg je te horen van mensen in dezelfde situatie dat de baan die ze gekregen hebben ‘toevallig’ op hun pad kwam. Als jij het zoeken ook wil vergemakkelijken, doe je er goed aan om je onderbewuste aan het werk te zetten.

Is het je wel eens opgevallen bij het kopen van (bijvoorbeeld) een nieuwe auto hoeveel je er ineens ziet rijden vlak nadat je je definitieve keuze had gemaakt? Dat is niet toevallig en die mensen hebben ok niet onderling afgesproken om langs je huis en je werk te rijden. De reden is de bewuste positieve keuze die je hebt gemaakt!

Als je dat eenmaal gedaan hebt gaat je onderbewuste aan het werk en laat het je ineens dingen zien die met dat doel, een baan zoeken, in verband staan.

baan zoeken brein

Je brein is dus een doelzoeker. En jij bepaalt welk doel je kiest. Weer even terug naar het vinden van de perfecte baan. Je zal merken dat, nadat je positief hebt besloten hoe jouw nieuwe baan eruit moet zien, je ‘toevallig’ steeds vaker dat soort vacatures gaat tegenkomen.

Start dus altijd bij jezelf. Ga na wat je leuk vindt en waar je goed in bent en zie jezelf al in die nieuwe baan. Hoe specifieker hoe beter!

2. Een baan zoeken: Maak een goede eerste indruk

Zodra je hebt besloten op welke vacature je gaat reageren begint het. Hoe maak je contact? Zomaar op iemand afstappen is meestal spannend en soms vinden mensen dat lastig. Stap je in je privéleven makkelijk op mensen af? Dan weet je dat de eerste indruk bepalend is voor het verdere verloop van het gesprek.baan zoeken cv

Ook dat is bij solliciteren exact hetzelfde. En wat is het eerste contact in de meeste gevallen? Juist! Je officiële sollicitatie. Vaak een email met daarbij je CV en soms een motivatie- of sollicitatiebrief.

En ook al ben je er niet bij als de ontvanger het leest, de indruk die je op dat moment afgeeft is net zo cruciaal als wanneer je een persoonlijke ontmoeting hebt. Het voordeel van iets schrijven is dat je er langer over na kan denken en zaken kan herschrijven. Maar de manier waarop je zaken vormgeeft en toelicht is uitermate belangrijk bij de keuze of je door mag naar stap twee.

3. Zorg voor een goede voorbereiding op het gesprek

Wanneer de papieren kennismaking in de sollicitatieprocedure in goede aarde is gevallen, wordt je meestal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hou goed in de gaten dat de voorbereiding op het gesprek is minstens zo belangrijk als het gesprek zelf.

Ik hoor wel eens van kandidaten dat ze zich niet voorbereiden omdat het bedrijf ze maar moeten nemen zoals ze zijn! Dat is zeker waar maar als je ergens nieuw bent en je wil een baan krijgen, dan is het niet aan iedereen gegeven om op zo’n moment op hun allerbest te zijn. Dus dan is het altijd goed om die aspecten van jezelf, en de vragen die je wilt stellen of de voorbeelden die je wilt laten horen goed voor te bereiden. Het geeft je houvast en in veel gevallen ook respect. Tegenwoordig komt een groepssollicitatie ook voor. Ook daar kun je je goed op voorbereiden.

Als je nieuwe werkgever ziet dat je je hebt voorbereid en gestructureerd het gesprek ingaat geeft je dat pluspunten. Hou in gedachten; zenuwachtig zijn is niet erg. Slecht voorbereid zijn wel!

baan zoeken

Template not found..

4. Ontdek de STAR(T)-methodiek

In veel gevallen houdt de interviewer, de persoon waarmee je het gesprek hebt, een structuur aan bij het stellen van de vragen. Het kan je enorm helpen als jij bij je voorbereiding rekening houdt met diezelfde structuur.

De structuur die veel recruiters gebruiken voor het sollicitatiegesprek heet START en staat voor Situatie, Taak, Acties, Resultaat en Terugblik.

Dit kan je naar iedere competentie of deel van je werkervaring vertalen. Zorg er altijd voor dat je het beeld kan schetsen (SITUATIE) en zodra het beeld helder is geef je aan wat jouw taak en je rol binnen die situatie was (TAAK) en wat je allemaal hebt gedaan om die taak uit te voeren (ACTIES).

Je sluit af door te vertellen wat je in die situatie allemaal bereikt hebt (RESULTAAT). Dit is meestal goed over te brengen. Een goede interviewer vraagt je aansluitend of je het de volgende keer weer precies zo zou doen of dat je wellicht zaken anders zou aanpakken (TERUGBLIK). Door dit soort vragen te stellen leert de interviewer veel over jouw reflectieve vermogens. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je bij de R van START niet al je doelen hebt gehaald. Dat is pas een probleem als je geen idee hebt hoe je het beter had kunnen doen.

5. Vergeet niet te onderhandelen

Als je er gedurende de gesprekken achter komt dat de match aanwezig is kom je uiteindelijk uit op onderhandelingen. Soms zijn die heftig en soms ook niet. Ongeacht waar de onderhandeling over gaat en hoe belangrijk dit voor je is, adviseer ik je om ook hier gestructureebaan-zoeken--onderhandelenrd en professioneel mee om te gaan.

Ik ken mensen die zo blij waren dat ze een baan hadden dat ze overal mee akkoord gingen. Op zich niks mis mee als het aanbod goed is maar door deel te nemen aan onderhandelingen, of door ze te initiëren laat je ook weer een kant van jezelf zien die goed van pas kan komen als je er aan het werk gaat.

Kijken ze naar je met de wetenschap dat je makkelijk bent of dat je pas ‘Ja’ zegt zodra je alle ‘voors en tegens’ hebt afgewogen en besproken. Doe er je voordeel mee!

6. Je hebt die baan binnen!

En dan is het zover: je bent een nieuwe baan, je bent de winnaar. Voel je ook zo en geniet van de eerste maanden waarin je kennis maakt met nieuwe collega’s en nieuwe producten, klanten en diensten. Oké dit gaat niet allemaal vanzelf maar als je 100% geeft en met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen ook de lastige dingen oppakt merk je dat je steeds meer thuiskomt en waarde toe gaat voegen. Succes!

Template not found..
Reactie plaatsen