arrow_drop_up arrow_drop_down
24 oktober 2015 

Groepssollicitatie: hoe pak je zoiets aan?

In de aantrekkende economie zie je steeds vaker dat een bedrijf in éen keer meerdere medewerkers zoekt voor dezelfde functie. In die gevallen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een groepssollicitatie.

Afgelopen week kreeg ik een vraag over hoe je je in een dergelijke situatie het best kan gedragen en het antwoord dat ik toen gaf (met een aantal bruikbare tips voor een groepssollicitatie) wil ik hieronder met je delen.


Een groepssollicitatie is inderdaad wel een uitdaging. Want naast dat je moet laten zien wat je waard bent, wordt er ook gekeken naar hoe jij je in een groep gedraagt. Je moet dus eigenlijk op twee afzonderlijke doelen goed scoren.


Ik geef je twee bruikbare tips waarmee jij je voordeel kan doen als je in een dergelijke situatie komt.

1. Groepssollicitatie: gebruik Meta-Communicatie

Hou altijd in de gaten dat een een sollicitatiegesprek met een groep mensen die een baan zoeken voor een werkgever met name erg nuttig is omdat hij zo direct inzicht krijgt hoe mensen zich waarschijnlijk in een team gaan gedragen, en dat kan in dit gesprek wel eens belangrijker zijn dan de inhoudelijke kennis.solliciteren-groepsgesprek

Vaak is er voorafgaand aan een groepssollicitatie in de sollicitatieprocedure al een selectie geweest op CV en of telefonische kennismaking. In zo’n situatie weet je al bijna zeker dat iedereen inhoudelijk geschikt is voor de baan, en dan is de kans dat ze met name naar je rol in de groep kijken heel groot.

Omdat het een sollicitatie is, bestaat de kans dat je niet zo op je gemak bent als normaal. Dan kan er een situatie ontstaan die ongemakkelijk wordt of waarbij jij minder sterk overkomt dan hoe je normaal bent. Dat komt omdat, naast het feit dat een sollicitatie al spannend is, het geen gesprek is waarbij iedereen gelijk is.

Iedereen is elkaars concurrent en doet zijn uiterste best om de ander te overtroeven of probeert anderszins mensen voor zich te winnen. Op zich logisch want iedereen wil natuurlijk graag worden aangenomen, maar op zich is het niet het meest productief en kom je als ‘schreeuwer’ al snel negatief over (terwijl je het positief bedoelde).

solliciteren groepIn zo’n situatie kan je je het best onderscheiden door te laten zien dat je ondanks de spanning het overzicht hebt en dat je je niet laat meevoeren in een wedstrijdje.

Een krachtige manier om hier mee om te gaan is dor gebruik te maken van ‘meta-communicatie‘. In het kort is dat:

‘communiceren over de manier waarop er gecommuniceerd wordt’

Je bekijkt het gesprek dus tijdelijk als buitenstaander. Om dat te doen stap je dus voor heel even uit je rol die je in de groep hebt. Vanaf die positie en die afstand benoem je wat er volgens jou in de groep gebeurt en/of je benoemt wat die dynamiek met jouw gedrag (=communicatie) doet. Voorbeeld:

“Wellicht kom ik aarzelend over., maar dat komt omdat ik net zo graag aangenomen wil worden als de rest van de groep. Daarom wil ik mijn antwoorden heel zorgvuldig formuleren zodat ik heel duidelijk kan maken waarin ik me onderscheid.”

Een ander voorbeeld is:

“Ik merk dat mijn antwoord op veel aspecten hetzelfde klinkt als de antwoorden die hiervoor al zijn gegeven, maar toch wil ik er een aantal dingen van herhalen en toelichten waarom ik juist die aspecten noem”.

Hierdoor benoem je je gedrag en geef je inzicht in jezelf. Het is heel krachtig en kan je uit de meest moeilijke situaties redden!

groepssollicitatie-antwoorden-geven

Template not found..

2. Groepssollicitatie: ‘What’s in it for me?’

Maak bij je antwoorden goed gebruik van de ‘what’s in it for me’ gedachte die de persoon/personen die de sollicitatie leiden zeker zullen hebben. Mensen baseren al hun beslissingen namelijk op het voordeel dat ze er voor zichzelf in zien. (zelfs als je een beslissing maakt die goed is voor een ander doe je dat voor een deel omdat je er zelf een goed gevoel van krijgt)

Let er dus op dat je al je antwoorden van een duidelijk voordeel voor je nieuwe werkgever voorziet. Je zal merken dat bijna niemand dit doet en het geeft je dus een enorme voorsprong als jij het wel gebruikt.

voordeel werkgever

Voorbeelden zijn altijd erg functiespecifiek en kloppen vaak niet met jouw situatie, maar wellicht kan je hem plaatsen:

Een antwoord als: “Ik ben erg secuur” wordt dan: “Ik ben erg secuur zodat alles wat ik doe niet meer hoeft worden nagekeken waardoor mijn manager tijd voor andere zaken heeft.

“Ik heb een hoog werktempo” wordt: “Ik heb een hoog werktempo waardoor er per dag meer aanvragen worden verwerkt”

Vertel dus altijd wat het gevolg is van datgene wat jij doet. En wat het voordeel voor je nieuwe manager daarvan is. Want onthou heel goed, dàt is uiteindelijk waar men voor kiest, het eigen voordeel.

Laat je hieronder in een reactie even weten of je deze informatie nuttig vond? Ook hoor ik graag wat jouw ervaring met een groepssollicitatie is en je kunt hieronder natuurlijk ook vragen stellen.

Template not found..
Jolien

Door

Jolien

op 22 June 2016

Nuttige en bruikbare tips!

Reactie plaatsen