Page content

Sollicitatiebrief schrijven: de perfecte brief

Sollicitatiebrief schrijven: de perfecte brief

De perfecte sollicitatiebrief bestaat niet. In ieder geval niet een standaard versie die je eindeloos kan copy-pasten. Dus als je daarnaar op zoek bent naar een brief die bij iedereen en in alle situaties een 10 scoort moet ik je alvast waarschuwen, dat gaat je niet lukken. Als je ernaar gaat zoeken kom je waarschijnlijk ook veel artikelen tegen waarin staat dat de sollicitatiebrief helemaal overbodig is geworden.

In mijn optiek is dat absolute onzin. Het heeft wel degelijk zin om bij een sollicitatie je CV te ondersteunen met een goede sollicitatiebrief. Maar dan nog is er geen magische truc waarmee je de perfecte brief schrijft. Je zal er hard op moeten zwoegen en je bij iedere brief opnieuw moeten verplaatsen in de persoon die hem gaat lezen.goede sollicitatiebrief schrijven

Sollicitatiebrief schrijven overbodig?


Maar, zoals gezegd, je doet er wel degelijk goed aan om een brief te schrijven. De twee belangrijkste factoren hiervoor zijn:

 1. Iemand die jou nog niet kent, krijgt door een persoonlijke brief een beeld van jou. En dat beeld kan in een dergelijke brief vaak levendiger zijn dan in de opsomming van de feiten in je CV.
 2. Door je goed in te leven in het bedrijf en de baan en te zoeken naar overeenkomsten met jou CV, aangevuld met redenen waarom jij juist die baan wilt hebben zorgt ervoor dat je je optimaal voorbereid. En de informatie en kennis uit die voorbereiding neem je ook mee naar je gesprek waardoor je naar alle waarschijnlijkheid beter ‘in het gesprek zit’.
Bekijk nu Gratis de mini-training 'Winnen met Solliciteren'
Vul hieronder je naam in en krijg direct toegang
Je gegevens zijn 100% veilig

Schrijf een sollicitatiebrief per functie

Je moet er dus voor zorgen dat je per functie waar je op reageert heel goed nadenkt waarom nu juist jij aangenomen moet worden. Een goede manier waarop je dat kan doen is aan de hand van de functie-eisen. Loop ze stuk voor stuk langs en zoek naar een goede aansluiting op jouw persoon. Die aansluiting kan te vinden zijn in je CV maar misschien ook in je privéleven, je bezigheden bij een vereniging of in een hobby van je.

sollicitatiebrief schrijven cvBreng goed onder woorden hoe jij die link tussen jouw kennis en ervaring en de functie-eisen of competenties ziet. Misschien kom je erachter dat je een perfecte match bent maar het zou ook zomaar kunnen dat je merkt dat lang niet aan alle eisen voldoet. Dan mag je je afvragen of die bewuste baan echt wel zo goed bij je past. En als je ondanks de mindere match toch graag bij dat bedrijf wilt werken zul je in je brief goed duidelijk moeten maken welke kwaliteiten je allemaal bezit die jou tot een goede medewerker en collega maken.

Moet je een sollicitatiebrief ‘template’ gebruiken?

Je kunt je eigen kennis en ervaring niet linken aan de functie-eisen en competenties met een standaardbrief. Want die komen meestal niet verder dan, ‘ik heb uw sollicitatie gezien en wil er graag op solliciteren en de details licht ik graag toe in een persoonlijk gesprek’.

Hoe handig is het als je toekomstige werkgever al vooraf een duidelijk beeld van jou heeft en het gesprek waarschijnlijk aan de hand van de zaken uit de brief vormgeeft.

Alhoewel de inhoud van de brief steeds anders zal zijn kan je wel een bepaalde standaard aanbrengen in de indeling ervan.

Standaardindeling Sollicitatiebrief

Begin zoals je een normale brief zou beginnen.

In de eerste alinea is het belangrijk dat je de brief in context plaatst. Hierin maakt de lezer kennis met je schrijfstijl en leid je hem met het juiste perspectief de brief in.

Voorbeeld:

Geachte heer Jansen,

Met deze brief wil ik me graag aan u voorstellen en u, door middel van concrete voorbeelden, een goed beeld geven van hoe ik binnen uw bedrijf zou passen en dan met name als medewerker buitendienst.

Voor de volgende alinea(‘s) pak je je voorbereidingen erbij. Zoek naar twee, maximaal drie, eisen of competenties uit de betreffende functie. Bij voorkeur de meest belangrijke of degene waar jij de beste match op hebt.

Je sollicitatiebrief schrijven met de KVB-methodesollicitatiebrief kvb methode

De meest effectieve manier om dit in je brief te zetten is door gebruik te maken van de KVB methode.

KVB staat voor:

 • Kenmerk,
 • Voordeel,
 • Bewijs.

Ook hier is het belangrijk dat je de context aangeeft. Je start dus met aan te geven over welke functie-eis je het gaat hebben.
Bijvoorbeeld:

‘in uw vacature staat dat punctualiteit zeer belangrijk is.’

Vervolgens start je met de K, Kenmerk dus. Hierin leg je de feitelijke link tussen een functie-eis en jouw kennis en ervaring op dat gebied. Veel mensen maken de onbewuste fout om het daar vervolgens bij te laten. Ze gaan er vaak onterecht vanuit dat de lezer de puntjes wel met elkaar verbind en je direct uit zal nodigen. In sommige gevallen zal je gelijk hebben maar beter is het om niets aan het toeval over te laten en aan te geven wat het bedrijf aan die combinatie van kenmerken/feiten heeft.

Je geeft dus letterlijk het voordeel ervan aan! Het meest effectief is het om hierbij niet vanuit jezelf te spreken maar een vorige werkgever (of sportcoach o.i.d.) aan het woord te laten. Psychologisch werkt dat beter dan wanneer je het vanuit jezelf zegt.

voordeel werkgever

De bewijsvoering kan gevonden worden in een meetbaar resultaat maar in meer gevallen kan je verwijzen naar een van de punten uit je CV

Voorbeeld:

CONTEXT: In de vacature werd veel nadruk gelegd op het resultaatgericht managen. KENMERK: Dat is voor mij herkenbaar want in mijn huidige baan ben ik ook verantwoordelijk voor de aansturing van de afdeling administratie VOORDEEL: Waardoor ik heel goed weet waar ik de nadruk op moet leggen en de mensen op moet aansturen om meer efficiency te verkrijgen. Voordeel vanuit iemand anders: Mijn huidige werkgever zegt altijd dat hij een groot verschil ziet in de resultaten van de afdeling sinds ik daarvoor verantwoordelijk ben gemaakt. BEWIJS: Zo hebben we bijvoorbeeld de doorlooptijd van de facturen met 14 dagen verkort.

Als je het op deze manier aanpakt zit er een logische volgorde in. Je begeleidt of coacht de lezer als het ware bij het kiezen voor jou.

Vermeldt niet meer dan drie van dit soort feiten. De lengte van de brief is namelijk ook belangrijk. Niet te lang maken. In principe is 1 A4tje genoeg.

Als laatste sluit je af met het herhalen van de opmerking dat je graag voor dat bedrijf wilt werken en dat bovengenoemde voorbeelden aantonen dat je er ook nog goed in zou zijn. In de laatste zin geef je aan dat je heel graag persoonlijk kennis wil maken en verder toe te lichten waarom jij de baan verdient!

Bekijk nu Gratis de mini-training 'Winnen met Solliciteren'
Vul hieronder je naam in en krijg direct toegang
Je gegevens zijn 100% veilig
Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Average rating:  
 1 reviews
by Maaike on DavidStolze.nl

Dank je voor de goede tips David!

  Comment Section

  0 reacties op “Sollicitatiebrief schrijven: de perfecte brief

  Plaats een reactie


  *