arrow_drop_up arrow_drop_down
1 oktober 2015 

Sollicitatieprocedure in? Kom uit die box!

Als je in een sollicitatieprocedure gekozen wil worden uit die grote stapel sollicitaties en moet je echt gaan leren om buiten de kaders te denken! Of zoals ook wel wordt gezegd; ‘out of the box’.

Wat hiermee wordt bedoeld is dat je creatief moet denken en je niet zou moeten conformeren aan wat iedereen al doet in een sollicitatieprocedure. Want dat doet iedereen al en daarmee hoor je bij ‘de grijze massa’.

Sollicitatieprocedure en ‘out of the box’ leren denken

Als we gaan kijken waar die term ‘out of the box’ dan wordt er gezegd dat deze ooit voort is gekomen uit een puzzel die enige jaren geleden heel populair was. De puzzel bestaat uit negen punten die drie bij drie naast elkaar staan en de opdracht is om met vier lijnen alle negen punten te doorkruisen.

sollicitatieprocedure-puzzel

Als je het gaat testen merk je dat het lastig is om voor elkaar te krijgen. Dat komt omdat je geest je in eerste instantie vertelt dat je binnen de denkbeeldige kubus moet blijven. Zodra je de ruimte eromheen ook gaat benutten dan kom je al snel met de oplossing.

puzzel-ingevuld-sollicitatieprocedure

Sterker nog,… als je nog meer ‘out of the box‘ denkt kan het ook met drie lijnen:

puzzel-lijnen-sollicitatieprocedure

Template not found..

Hoe kun je oefenen voor je sollicitatieprocedure?

De noodzaak om ‘out of the box’ te denken wordt groter naarmate de concurrentie groter wordt. Maar hoe doe je dat dan? Hoe leer je jezelf aan om buiten de kaders te denken?

Ik geef je een paar tips die je daarbij kunnen helpen:

sollicitatie procedure creatieviteit

 1. Doe nieuwe dingen
  Kijk naar een TV programma waar je normaal niet naar zou kijken, of lees in de krant eens een segment dat je altijd overslaat. Als je nieuwe dingen doet dan dwing je jezelf open te stellen en te leren.
 2. Maak alles positief
  Deze oefening is best lastig maar ga eens iedere keer dat je denkt ‘dat kan ik toch niet’ of ‘dat kan toch nooit’ aan tafel zitten met pen en papier en schrijf op hoe het wél zou kunnen.
 3. Denk als een kind
  Als je kinderen hebt dan weet je het al. Kinderen stellen non stop vragen en komen met de meest creatieve oplossingen. Leer jezelf om bij alles wat je ziet ‘waarom?’ te vragen en bij het antwoord vraag je weer ‘waarom?’. Door niet alles te accepteren zoals het is geef je jezelf toestemming om nieuwe oplossingen te bedenken.
 4. Laat het los
  Juist als je teveel je best doet lukt het je vaak niet om creatief te zijn. Je moet leren vertrouwen op je onderbewuste en loslaten dat je verplicht out of the box moet denken. Je zal merken dat er ineens iets te binnen schiet als je aan het wandelen bent of zo.
  Onderzoek wijst zelfs uit dat de allerbeste ideeën tot je komen als je op het toilet zit. Dat zal ook wel iets te maken hebben met ‘loslaten’.

Juist in een sollicitatieprocedure kan het je helpen om ‘out of the box’ te denken. Het bedrijf waar je solliciteert krijgt waarschijnlijk tientallen reacties en heel veel daarvan op exact dezelfde manier. Door je net even te onderscheiden (en nee, met de trucjes die je nu op internet vindt onderscheid je je niet omdat iedereen dezelfde trucjes leest). Dit is ook belangrijk bij een groepssollicitatie.

Het komt dus echt helemaal op jezelf aan! Maar ik weet zeker dat iedereen die er tijd en energie in steekt creatiever kan worden en meer out of the box kan denken.

Een leuk voorbeeld van ‘out of the box’ denken bij een sollicitatie zie je in deze oude cola commercial.

https://www.youtube.com/watch?v=twUMTZWjrW0

Template not found..

Reactie plaatsen